CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »
Assalamualaikum...welc0me t0 my bl0g...jangan lupa f0llow saye 0kayh!!insyaAllah i will f0llow u back...dr0ps ur c0mment jugak taw3...arigat0!say0nara~~...syg kamu semua..=)...enjoy reading my bl0g yea.....lalalallalalalalalalalalalalalallalalalalalalalala..................................

Followers

Friday, February 12, 2016

Contest_love my friend (my BFF in SMKSJ.. .)

 Assalamualaikum..........

hurm..........crite psl frens....kawan ade rmai....sume baik....=)...xkisahla yg duk jauh ke duk dkt ke...pnh jumpe ke ta penah jumpe ke....

tp....arini ak nk cte psl 5 best frenz di SMKSJ ni...
they are...:
ZAFIRAH MOHAMAD a.k.a epi/bulat
NOR NADIA MAT DAWOD a.k.a diya/jambu
NOOR SYAAIN BASHAH a.k.a ayien/lalat
ALLYA SUHADAH ABD RAHIM a.k.a alya/gonjeng
NOR HADAYU IBRAHIM a.k.a ayu/......(sgt sensitif..maaf..haha)


actually....nme2 yg slash tu...sume tak diiktiraf eh..ni sume d0rg yg mulakan...panggil aku bulat...mne ade....c0mel adela...hahahahaha....
 oleh sbb dendam yg mmbara...mulalah....cipta nama yg bukan2 untuk mreka sume...baru adil kan..huhu..
 alah...nt ble masing2 da pindah...ni la yg jd kenang2an kan...


Sunday, July 22, 2012

2nd day in Aussie...:) (part 1)



9/7/12-Hari kedua aku kat sini…

        Seronok ke..??
Yup..!haruslah….tp ad jugak yg x sronoknye…korg tau tak….dkt sini…stiap t0ilet takde paip air…ni style n0n-muslim gitu la…guna tisu je…aduihh…payah2…baik stesen myk…rumah…tandas awam…sume takde…lecehnyee….kitakan org Islam…kan kene bersuci…so..stiap kali pgi jalan..kne bwk botol air buat sparepat..(err mcm tu kut ejanye..)lau tak…nk cuci pkai ape ye d0k…hee..
   *kalau mls…tahan je..haha…
        Wahh…itu dy mukaddimah hari ke-2 ni…k0mplainnn aje….hei..untungla ad air..lau takde..kering-kontang…xke payah tu…bersyukurlah epii :))
        Haa,,,,harini…pg kitorg mkn jmput2 australia…sbb ape…tpung gandum lupa nk bli…jd alternatifnye guna tepung penaik yg dah ada…mkn pun da rasa penkek..haha….
takpela..kita buat dy...bukn dy buat kte kan..:p
        Tgahari ktorg kluar…nk pg lunch dgn my sister-in-law…dkat kdai Insan…haa…kdai ni…sbijik sjiban mcm kdai mlayu…mknnye….lagu2 yg dmainkan pun lagu melayu…time tu dy mainkan lagu sudirman…dgn tdk semena-mena timbullah rasa mcm nk post ucpan salam prantauan yg ad kat tgh2 suratkhabar time p0se n raya stiap thun tuuu kan…
*padahal seminggu je kut…hee..
tp kan klau dptla…akan ku hantar ucapan sebegini.….



     " Kehadapan mak,abh,adik2,abg2,kakak2..kwn skolah rendah..kwn2 skolah mngah..kwn2 matriks..kwn2 mnjahit…sedara mara tercinta…jiran2 yg prihatin...kucing2 yg nakal…kura2 yg sntiasa lapar..penduduk2 Jementah yg dikenali…dan seluruh warga Malaysia yg brsatu padu…

        Saya…ingin mengucapkan…salam rindu…kpd mak,abh,adik2,abg2,kakak2..kwn skolah rendah..kwn2 skolah mngah..kwn2 matriks..kwn2 mnjahit…sedara mara tercinta…jiran2 yg prihatin...kucing2 yg nakal…kura2 yg sntiasa lapar..penduduk2 Jementah yg dikenali…dan seluruh warga Malaysia yg brsatu padu…

        Saya rindu nak mkn makanan masakan emak..nak mmbeli belah di pasaraya di Malaysia (sbb susah nk cri brg yg halal kat sni)…nk brada di cuaca yg sama rata…yakni…panas..sejuk…suam2…sume ade…nak menggunakan toilet yg ad air..:))

        Sekian,,wassalam…dr insan teristimewa…epy…;)
        Apartmen sementara di Perth,Australia.

Err..klau mcm ni lah ucapan dy..kimsalam jela...>.<

        Ok..c0ntinue…..lps mkn…kak Mirda pi keje blik…ktorg pg jln2..bli souvenir..mne yg perlu..brpatutan…cntik…mnarik…tertarik...btw kdai2 kat sini awes0me tau~hehe…J

bli s0uvenier utk ank2 buah tsyg kat Malaysia..^_^

        Then..kami mnruskan pejalanan ke…

tuu diaaa...


        Kitorang pg sini naik CAT bus…tu bas free…tp ad route dye lah…route yg tetap….ad 3 jenis…green cat…red cat…blue cat…stiap jnis tu ad route msing2…untung la jugak klau tggal kat city Perth ni..kos pjlnn ke tmpt kerja da b0leh save skit kan..hee…:)..bas ni available start 7pg kut…smpai 8 mlm rsenye…tak sure lah…bguskan…boleh tak kerajaan Mas buat mcm tu..kat KL laa??err.. 

         ...krikk...krikk..krikk...~~

        Btw..org kat sni…sgt suka brjalan kaki…just imagine…jln kaki 10-15 mnit tu dorg kte dekat…klau kita..hah…jgn harap…klau b0leh kdai dpn uma pun nk naik kete kan...

        Ala..tp kat sini jaln kaki bestla...sbb cuaca cool je..peluh tak smpat kluar,dah kering…huhu…diorg jog ptg ke..pg ke..pkai pkaian bese je..suar pndek pe sume..agak x tau sjuk ape..!klau aku…da mringkuk2 thn sjuk tau…aichooomm…..! *Alhamdulillah..

        Kat sni rmai gakla yg berbasikal..dorg comel aku cakap..mne xnye..mreka2 yg pi keje pkai suit kot yg akan buat dorg tampak segak,anggun & bergaya tu pun naik beskal je pi keje..kan cute tu..:p..haha..

*err klau yg muda+nsem tu cutelah..
  tp klau yg agak brumur tu...err..urm..aa..haha..

        Kat sini kan..kurgla bil. org yg naik motor..klau ad pun..m0tor scoot ngan motor besar tu je..yg lain..err...side mirror pun xnmpak..tp tu pun tak byk..that's y sini agak less traffic jam..compare ngan Mas…:)
        
       Tp xboleh disangkal la..org kat sini caring maring u kn0w..klau msuk bas je..xsmpai sesaat diorg akn bg seat kat kte..even diorg tu agk brusia kan..urm means yg brtenaga lagi la..tp time tu aku bwk budak..…bukan sorg2..lau ak sensorg pe kehe pulak bg seat kan..brdiri je la..tp ble diorg wat camtu..kite pun rse segan nk dduk..huu..

       Klau org Muslim kat Perth ni pulak..ad yg tgur kitorg…bg salam..m0stly gitu la..syum x lekang..rmai yg brhijrah kat sne..ak rse terharu…J…mcm jumpa sdara terpisah je hee.. 

      Tp diorg  mmg..hormat-mghormati..layanan baik..service,m0stly,puas hati..diorg ni suka brtanya,suka borak2…fun tau...even kdg2 aku  ckp broken English..kdg2 terketar2 nak ckp..haha…lawak..asalfahemsudahla..ye tak..at least diorg brusaha nak fhm..*klau pegi sndiri...lg rasa la kut...:))

        #kumpul duet byk2..!
          b0leh timba pglmn baru kat negara org..heee..

Tuesday, July 10, 2012

1st day in Aussie...=) (part 2)



Urm…entry utk 1st day ni mmg pnjg…mcm2 nak cerite kan…
Sambung3...
Lepas je mkn…kitorg drop by kat terminal Perth…pg jln2 kat city dulu….tgok2 brg…dgn angin2 sepoi…sep0i pun…sjukk tu…jln2 tgkap gmbr…tg0k khidupan org kat sini…mcm2 jnis 0rg…ragam..perangai…bangsa…bahasa…pakaian…hurmm…

                                             inilah abg saye serta fmilinya
                                                 

                                           teruja jumpa makhluk hijau besar..haha

            

                                                          terasa comel...uhuk2...

Aku ad msuk sh0pping mall...then terjumpa ni....


                                                        ni tapak kaki buaya...

                               ni pulak..bear..mcm mnusia punya ek..haha..


                                        ni pak belang punya..

and lastlyy...

                                    tak ketinggalan...org utan...;)

okey...lps jln2 kat situ..kitorg naik trans ala2 KTM gitu...pg Fremantle...tmpt2 sh0pping jugakk..santekk tau area  kat situ....:))..

                                                              seny0mmm...;)


                                                  tempat2 kat sini unik...:0


kitorg lalu river ni..ape nmenye tah..


  

finally smpai juga kami disini..yeay!


                   
kat sini kan...ckp jela pasal ape pun...nk kutuk ke...diorg bukan paham pun.... jahat tak??hua3......


                                           nice scene right?



  abg aku menggedik..haha..!

                                           kaku-la-sister!


 ade jugak....haruslaahhh!

 aqib nak jugakk...mikhail je takde..dy mmg anti skit dgn aku..huhu...tp syg~~

lps hbis bergambar situ sini..kitorg pegi kdai s0uvenir..hee...:)


           kdai ni da nk ttup da...time ni pkul 5 lbih rsenye...o.0..

kdai2 kat sini mmg ttup awal...yela..kul 5 da start gelap kan...huhu....diorg ni byk hbis berseronok je..hurmm....=='...


                          geng2 k0boi...entry-2 dollar per person


around 6.30 pm...nk balik dahh...puas jenjalan..


               okey tu je,,,kami pun mnunggu train tuk pulang,,,,;)
                          by2 Fremantle...back to city of Perth...;)

1st day in Aussie...=) (part 1)

8/7/12-Alhamdulillah…tiba jugak kitorg kat Aussie ni…pejalanan yg mgmbil mse hmpir 5 jam..akhrnya smpai jugakk..woot2…(timekasihabangpilotpandukapalterbangdenganbaiknye)…
Jam d’f0n mnjukkan jam 6.03 pg..hbs je check-out dr airpot..ktorg pun kluarrlah….mnuju ke hotel…tmpt pginapan smntara…
Mak aaiiiiiii…..sjuk gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee…….11 © 0kay!brasap oo mulut bila kite ckp…haha…
*time tu kluarlah sifat2 kejakunan yg lme terpendam tu kan..
truja ad kat  tmpt yg sjuk laa..hehe…
Slame ni lau kat uma..aircond 16© pun da menggegell2 atas katil…inikan pulak 11© kan…mau menggigil kpala lutut aku thn sejuk..grr…
Tp kan yg peliknye…org2 kat sini pkai skirt..skinny…relaks je..kulit apela agaknye dorg tu ek..tahniahla..!
Beza mse kat sni ngan Mas xlah jauh sgt…2-3 mnit je…Cuma wktu asr,mgrb,isyk kat sni cpt…3.45 gitu da asar..5.30-6.00 ptg da mgrib tau…siang kat sni kejap je…mlm dy lme..
Bygkanlah…kul 6.00 kat sni..da mcm kul 8.oo mlm kat Mas..o.0..
Smpai je h0tel…rehat2…pastu ktorg bjalan kat Perth….naik kereta…f0r de 1st time..dgn kwn2 kak Mirda..;)

ni merekaa....;)

Igt nk survey brg2 murah kat sini…tp pasaraya byk ttup..huh…kat sni…hari ahad adalah hari holiday diorg tau…only few kedai je yg bukak…hurm…differnye dgn Mas..
lau kat Mas..ahad la time dorg bersh0ppinggg kan3..
So..oleh sbb trlalu stress..pg kedai byk ttup…ktorg pun pg cr kedai utk mgenyangkan perut ni…dekatt…
ten terengggg........

ehh..gambar makanan pulak yg keluar..


 Alaa......Aku lupela nme kedai tu...yg penting halal la...from singapore rsenye..kat sni adela 3-4 kdai yg halal utk dimakan..heee....
aa..utk information u 0llss…beza nilai mata wang kat sni..1:3.19..lbih kurg gitula…bygkanlah harga nasi goreng kat sni 10 dollar..(hah kalikan lah)..means cecah RM 30 duit Mas…wahh…mewaahh…
Lepas tu timbullah rase mcm nak bukak kedai sndiri kan…aku jual 20 dollar sepinggan..xpun jual karipap 3 keping 1 dollar..kire ok ape…balik Mas kita berjimbaaa laa…haha…*cehh bajet msk sedap..
tp mmg sedap pun…haha!
*kdg2 tpikir…ptutla student2 yg amik part time keje kat aussie ni jd org kaya baru bila blik Mas kann…
(klau korg dpt berh0liday kat sini..or mne2 c0untry..jgn exchange mney kat ngara tu..cont0hnye la kan...klau ak nk tukar duit kat Aussie ni..nilai dy lagi tggi…around RM 3.7 —cekik darah tu!)

wah real mcm 0versea..:p..

Australia..Awes0me...!

Assalamualaikum…




Holla senorita,,,ok..skarang ak kat Western Perth,Australia…bercuti…urm...maybe...
Act..aku n akk ak sorg teman abg aku serta 2 org her0nyee ke sini…ibunya (wah skema) dah smpai kat sni lbh awal sbb dhantar oleh syrkatnye bkerja kat sni..so,kitorg ni kire mcm helper lah…tlg abg aku hndle ank2nye yg chumel+nakal tu…n tlg bwk brg dy yg byk bangett tu ke sini lahh…


Sbenarnye ak pg ni…abg ak sponsor..sbb result aritu yg b0leh thn cemerlang tu kan..wahh...! *sila tepuk tangan…

deyy..org blanjee…spe tak nak kann...:3

7/7/12-tiket flight kul 11.55 mlm..kul 4 bru gerak dr ruma…satu fmili pergi….buat rmbongan cek kiah kate kann….Cuma abg rizal je tade…*ade hal ktenye..
urmm….abg aku serta fmilinya tu duk sthun kat sne…nt rindu pulak..hee…*sobs…hya lambaian dan kesayuan dr kitorg utk fmili time naik eskelator  tuk pg ke plepasan…mcm dlm movie tu...
(aku takpe...mggu dpn da blik dah...tp nk jugak sdih..huhu..:(

Raqib + Mikhail : by2 atuk..by2 nenek..nt kita jumpa lg yee….huuu…:))




)

Saturday, January 21, 2012

situ sana sini...

ada  sihatkahh??
nt diorg sunyi..ksian..
Lastly,,nak story-mory-lory pasal.......ehem2..
(dia seorang jejaka)..haha gedik lak ai..
alaa....bukan gedik..bak kata err bukan seorang..tp..3 ke 4 org tu..kte kene usaha..haha

dedicated to my lovely fren :
errr....=.=''


-ngantuk-

Wednesday, November 16, 2011

aku pun tak taulahh...

Assalamualaikum.....

waa...terasa nak berbl0g pulak..da lme tinggalkan....sejak msuk matriks bulan 5 aritu...
skarang da bulan 11......waaaaaaaaa......sgt lame tu....
actually kan u olls...eden lupa pasword la..huhu...
ni bru ad chance nak renew pasword...nsib baik boleh sign in balik..
ni yg syg kat En.Google...Mr.Yahoo ketat2 ni....haha.....=p..
gedik je..tampau nak...=='..

skarang pkul 4pg...hei3..tak tido lg..nt pg bgun lmbat...kene marah lg..haishh...
x..nak ckp ni..besok result UPSR kluar..mcmla smua org tak tau kan..hehe
mcm ni..adik ak taun ni dy 12 thun..so..dye djh 6...mean dye amik rsult la esok..err mean pg nnti...
kejap je lg ni...AAAAAAaaaa....wa takut meyh..knpe ak yg rase kedebarannya ni...
h0pe dye dpt 5A..=)...MAK nak dye msuk skolah tahfiz yg ad jugak sbjek science la..
bc0z..mak nk 0ne of her children ad yg hafaz al-Quran..wahh...sweet gitu...rase mcm gula2 H.A.C.K.S.
(err...gula2 tu mnis ke??)
so...smoga Allah makbulkan doa kami...
insyaAllah..=)..

eh!
one m0re stoli nak moli dgn u olls..
this saturday..i ad exam MUET...test speaking dah haritu..
urm...yg tu..insyaAllah..boleh la kut..hehe...^^..
yg kali ni pulak..exam writing..reading n listening..
takutla...
cuti 2 mggu ni ak buat ape je..nak bukak bukuu??
haremm....2,3..hari sblum naik sem 2 ni brula nak bukak buku Muet tu...
ksian dye di anak tirikan..
apakan daya..bukan ku pinta..lahir ke dunia..~~
pe2 pun...wish me lucks yea!
may Allah bless us..
gud luck 4 all MUET'S candidates dis year...
especially KMNS students..=)
aja2 fighting...=D..

n..
ad lg satu story ni..
ak da hbis sem 1..(tu pun nk bgtau org..=p)
ala..biarla kan..hee...tak3..
sbnarnya naik sem 2 ni ak akn dpt rsult final sem haritu..
takutla..ya Allah...
berkatilah,bantulah..kurniakanlah kejayaan..kpd aku dan rakan2ku,,,sm0ga kami dpt 
kejayaan yg cemerlang dlm PSPM 1 ni ya Allah3...ya Rabbal Alamin...
doakan kami tau!

n..
ad lg ni....hurm..gud luck utk adik3 ak yg tgh amik exam SPM taun ni..
h0pe korg bjaya yea!
usaha!tawakal!berdoa!
insyaAllah kalian akan bjaya..=)..

ok...jumpa lg...err..insyaAllah esok..xpun 5 bulan akan dtg..haha..
by2..Assalamualaikum...adiossa~~

Ingat!Allah tu sntiasa ad dgn kita..slalu igt dye mse susah n senang tau..
InsyaAllah hidup akan dberkati n drahmati-Nya..:)
syg Allah..^_^