CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »
Assalamualaikum...welc0me t0 my bl0g...jangan lupa f0llow saye 0kayh!!insyaAllah i will f0llow u back...dr0ps ur c0mment jugak taw3...arigat0!say0nara~~...syg kamu semua..=)...enjoy reading my bl0g yea.....lalalallalalalalalalalalalalalallalalalalalalalala..................................

Followers

Thursday, April 28, 2011

aku telah diinterview kali ke2!!

Assalamualaikummmmmm….!!

   Alhamdulillah…my sec0nd interview already d0ne..which is SPA’s interview…it was yesterday,26th April 2011 in Melaka,one week after I had my first interview dat was KPLSM’s interview…I felt very happy n relieved after  finished b0th 0f de interview… wahh…ngapain ak “skeaping” plak ni…
   0keyla..wa ta terer sgt na ’skeaping’2 ni..kter citer dlm bhs mlayu lg 0key kut..wuwuw…urm….mggu lps blik dr inter kplsm kat mlaka..ad surat kat b0x…surat dr SPA(suruhanjaya perkhidmatan awam)…suratnye bbunyikk…”putt…putt…”…eh slh bunyik plak..tu bunyik kucing aku kentut…..wakaka...haiipp!!SERIUSLA EPY!!…waduhh…ok2..surat tu btulis mcm ni…
“SURAT MENGHADIRI PEPERIKSAAN KHAS DAN TEMU DUGA UNTUK MENGIKUTI LATIHAN SEPARA PERUBATAN”
a)Kod skim @ jawatan
   i- Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
       (ni mcm kaji punca pyakit..sebb n cra nak ubat…n lbih kpd kaji2
        mayat…WAAA ..Bestt3!!lbih kpd forensik…mcm CSI tu…Bestlarr..hua3..)

  ii- Latihan Penolong Pegawai Perubatan
      (ni pulak dlu org pggil MA-medical assistant…tp skang PPP…org intview tu yg
       bgtau..tp..aku ase...sme je kut..ntahla..)

 iii- Latihan Penolong Pegawai Farmasi
      (haa..ni psl ubat2la…cra buat ubat…kaji ubat..mcm2 psl ubat..)

b)Tempat : Institut Latihan Perindustrian Bukit Katil,Melaka.

Sbn0rnye takdelah sesimple gini kan surat tu,,,adela lg ape2 tah dye tulis..
   Urmmm….dpt je surt tu..trus tya mak..nk pegi ke x ekk..mak ckp..ntahla..pegi jela kut..ak pun..mls la kan..serius…aku sbnanye…mcm tak rajin je nak pegi…yela…dah la bru blik dri melaka…mggu dpn nk pegi lagi..even xjauh je dr  sini…tp kira jauhla jugak kan..erkk…1jam lbih je..jauhla tu…lau jalan kaki…mau 3 ary 2 mlm bru smpai kut…(wah mcm pakej bcuti je..)tu blum kire lau ak mrangkak ke mengengs0t ke..haa…tu da kire ak mgarutla kan…spela yg rajin ben0r nak buat..
  So..mmandangkan ak pun bru je start keje..mls  la nk cuti2 nieh…n mmg da decide xnak pegi dah…then ak pun wat xtau jela..pastu..3 ari sblum inter..mak ak ckp..”mak da tye akk zai..akk ckp pegi je..t0 get an experience…better u g0..”..abh plak ckp…”tak pegi pun takpekan…tak payahla pegi..”…makanya..apabila tak dpt kata putus..ak pun..ta sure la..ak da la bz keje…mls nak piker dahh..
  Pastu…mse 0n9 fb,,,pegi kat gr0up “Forum Kerjaya Lepasan SPM 2010”…kat situ dorg komen2 psl SPA…ad yg ckp..lau ta pegi intview kene blacklistlatak leh mhon lg lakne tggu 2 thun la…apelaa…yela sbb yg mhon k0nfem rmai..takkan nk ikut kte je kan…ak pun k0mpius la..nk pegi taa…adk bradik suh ak pegi..mak pun nk ak pegi..abh plak ckp x..lau ak tak dpt twaran lain2 cmane..xkan ak nk lpskan ni mcm tu je..lgpun byk advantage lau j0in spa ni..krajaan tggung..dpt elaun…keje da ade..ahh…kusut laahh…

   Smpaila sehari sblum inter,ari snin..ak mmg da exchange jdual  keje ngan mmbe…mmg igt nak cuti ari slasa tu..balik je keje…pas smyg pe sume..ak tido…kul 8mlm da tido…penat gila..dah tu…pkul 2.30pg ak tbangun…abh ta tido lg…dye ckp..:
Abh : epy nak pegi ke intview tu??
Aku : ha??kene pegi ke??lau tak pegi xleh ke??
Abh : ish k0 ni…btul2 la..
Aku : ermmm xtaula bah..tye maklaa..
Abh : intview kul bpe?
Aku : kul 8..so,7.30 da kne ade kat sne..
Abh : lau mcm tu kul 6.30 da bt0lak la..mcm mne tu….(adek2 pegi skola spe nak nganto..)
Aku : hurmm…ntala bah…(ak xnak pegi…..)
  Apola..padahal pagi ni nak pegi ni..tp ak still ta sure na pegi ke tak.. da la sume borang ta isi lagi..nseb bek mse intview kplsm ritu ak ad t0p0stet lbih sjil bnti skola..ngan result..ic ngan surat branak mmg da ad yg c0py punye..
   Oleh sbb ta tau lg pegi ke tak…ak pun pegi makan nasi dlu…lpr gila sbb ta mkn siang td..pastu…pi 0nline kjp..eh2..lame ak on9…dr kul 2.50 smpai kul 5pg..ak pun pi la cari tugas2 jwtan2 yg aku dpt tu…last2 minit ni…ak ta slin ape2..just bce je mcm tu..igt tak igtla..
   Pastu ak smbung tdo..kul 6.15 mak kejut…ckp..k0 nk pegi ke tak ni…bgun cpt..siap2…abg in da tggu kat bwh tu..(abg ak yg anta..abh ade hal..mcm mggu lps la..hurmm…)ak mmg mls gila…mata takleh bukak..mandi pun…mata takleh bukak…ttido dlm t0ilet..wakaka…lps tu…bju sume men capai je…tu pun mak gosokkan…ak mls gila smpai mak ak nk pkaikan bju..hua3..bruk prangai…tp ak pkai sndiri la..truk bnar la tu kan....lps siap2 pe sume..7.10 bru bt0lak…dgn ta sarap pe sume…hadehh…
  Abg ak..bwk laju gilaa…nseb baek tmpt dduk sblah pmandu tu takde brek…lau tak mmg asyik brek emergency jela…sbb  aku asyk nak tekan brek je..haha,,,da la jln jementah-tangkak bengkang-bengkok..byk l0ri..bas…ngeri  laa…aku yg mjerit dlm kete tu…wuwuwuwuw…

  
  Kul 8pg…bru kuar t0l ayer keroh..nk cari tmpt lagi…da lewat ni…sudah jatuh dtimpa eskelat0r…kt0rg sesat pulakk..bpusing2 byk kali…last2…singgah Caltex..tye org…kul 8.30 bru smpai…mampus…org da amik pkse..ak da lewat….
  Memg lebai malang…aku slh masuk bilik…bilik yg aku msuk tu rupenye tmpt budak2 ILP tgah blaja…adeihhh malu3…aku pun buat2 tanya jela…(c0ver3..)sume org tgok aku cam pelik..wahaha…rupenye…tmpt pekse kat tgkat 3 laaa..ay0y0…
  Smpai je blik tu..ta tau nk msuk ke tak…dkt 10 mnit pkir..bru ketuk pintu..huhu…nseb baik pgintview tu sumenye baik..dye c0nsider la skit..dye ckp…”takpe2..lewat skit…tempat ni mmg susah skit nak cari..awk duk Jementah..??jauh ni…”aku pun..”aah…jauh3…haha…”…pkul 8.40 bru ak start jwp..soklan dye sng je…ade 2 ratus lbih,,sptutnya aku hbis kul 9.20..tp 0leh sbb kepantasan yg tak smena-mena…aku habis jawab 5 minit lps di0rg siap jawab…smpai org tu tye…”awak tak nak cek balik ke.??..”aku ckp..”kene cek ke??”hahahaha…sengall…antara s0klan2 dye..:
  Awak boleh atau pernah
1. Mncipta barang2 drpda kayu?
 A.Ya       B.Tidak
2. Menjadi seorang ahli kaji cuaca?
A.Ya       B.Tidak
3.Menjadi seorang guru sekolah menengah?
A.Ya       B.Tidak
4.Mengetuai sesebuah kumpulan?
A.Ya       B.Tidak
5. Awak seorang jurujual yang baik?
A.Ya       B.Tidak
  Ad bykk….senangla soklan dye…dye nak tgok kte minat ape..memang kacang rebuslhaa…!!..huhu!
    Pastu…kt0rg kene tggu kat pjabat…kat situ ade bilik intview..aku yg ke-13…soo yg last skali 0KEY!…pkul 9.30 bru start…aku lme lagi…smpat pegi makan…smpat mnyanyi- nyanyi sensorang.....tido kat pondok kat situ..haha…org lain sibuk baca nota2 penting…aku pegi tido…apelaa…hua3..akk krani tu ckp…mungkin ak kul 1.30 bru intview..lame woo…
  So..smntara mnunggu…aku cek2 la fail yg tak susun lagi..0MG!!...ic salinan takde okeyh takde!…(padahal ak da msuk dlm beg)…dah tu..surat branak takde…(ori n c0py..)…mampuss….wa nak ckp ape nihh…da la dlm borg tu msti ade sume tu…akk krani tu baik…tlong t0p0stet kan ic…tp…msih tak slamat…aku tak bwk surat branak aku…nt d0rg igt aku lahir kat sberang plak..hua3…akk tu ckp..”akk xleh tlong lah dik…yg tu…awk pndai2 ckpla eh..”…aku pun…”ermmm…xpelah kak..blasah je nt..haha”..*sijil2 xpayah p0tostet..d0rg nak teng0k je..bwk yg ori je…
   Urmm…3 org sblum aku kan…ad s0rg budak pmpuan tu mnangiss…ak pun ta tau knpe…tp mmbe dye ckp sbb takut sgt…ade ke pakcik krani kat situ ckp…agaknye pngintview tu soh blak0n kut…aku pun…aikkk terukk benar plak..takut pun ade…time tu la mula rasa bimbangg…cemass…gementarr…sblum ni cool je..pengintview ni garang ke..adeihh…ad bdk laki sblum ak ckp…td ade mmbe dye kne tye soklan susah2…ntah soklan ape tah,,,ayoyo…lg wa takut maa…lau dye tye psl NKRA bab ksihatan..mau tpinga2 mcm singa aku kat dlm tu (singa tpinga2 mcmane ekk??)..tu yg sempat text AZIAH…soh dye crikan psl tu kat tenet,,,tp tidak berkesempatan..nme ak da dpanggil…cuak3…!!
   Ting…tong….(loceng bbunyi..)..haa..giliran aku lah tu…aku msuk…bg salam dgn muke yg comell pluss syuman yg menawan..hahaha…GEDIK JE!!...aku pun dduk…ade 2 0rg yg mgintview…s0rg llaki mlayu…dri Kmenterian Ksihatan…sorg lagi prempuan cina..dri SPA ni lah…
   Amoi cina ni byk tya soklan…mule2 dye suh cter psl diri kita…crita jela ape2…pastu dye tye psl..antara 3 3 tawaran tu..jawatan mne yg awk cndrung…ak pun ckpla…”Penolong Pegawai Perubatan(PPP)”…dye tye…knpe pilih kos ni…ak ckpla…ak minat…ak ad chance nk jd doktr…sbb akk ak pnh ckp…dri PPP ni kte leh jd doctor…tp mkn masa yg lama la…dye tye…awk nk jd doctor…knpe awk ta amik trus je dkt U ke..mane2 la…aku ckpla…klau dkt u susah..saingan byk nk jd doctor ni…(ak taram je)…lgpun msuk SPA ni krajaan ad bg elaun…klau msuk U kne dpt pinjmn PTPTN…lgpun rmai yg pandai2 kat luar tu drpd saya…mgkin sye punya pluang tipis..wahaha..anda nmpak2??aku blasah je ckp…mcmla dkt SPA ni takde saingan…adeiihh..
    Dahtu dye tye…0h Zafirahh..(byk dye ulg pkataan ni..)..ape tugas2 PPP ni…ak ckp…erm..mmkrisa pyakit yg dialami oleh psakit dpringkat awl…mrawat luka2 yg ringan…pastu dye tye…ape lagi tugas dye..aku igt2 lupa je ape yg aku baca pg td..ak ckp je…bg ceramah kat skola2 kat msyrakat…dye angguk2…btul la tu k0t..ahaha..ak ckp..terlibat dgn program klinik2 brgerak…klinik 1 Malaysia..kuang3...dye angguk lagi…lg btul la gaknye..haha…
    Pastu…dye tye..mne awk dpt info2 psl ni sume..ak ckp je…kat intrnet…dye tye…ape psdiaan awk utk mgambil jwatan ini…ak ckp..byk cari maklumat kat intent..(ulang2 je),,,byk btanyakan kat akk  sye…dye tye..akk awk buat ape…dye cam pelik la..ak ckp..akk sye nurse…dlu dye msuk SPA ni jgk…dye ckp…akk awk jururawat..knpe awk tak amik jururawat ni jugak??ak ckp..akk sye da jd nrse..takkan sye nak amik nurse jugak..MAK SAYA (haa...ni mak nak blaja ke anak ni?kantoi3...huhhu)ckp amik jwtn PPP ni..erkk…lgipun sye mmg cnderung kpda PPP ni (cover balik)…sbb sye ta minat sgt jd jururawat,,,huhhuhuhu…
  Dye tye lg…ape skap yg ade pd dri awk yg boleh mybbkan awk tpilih dlm jwtn ni…??aku pun mula la ckp…sye seorng yg brani tmpuh rsiko..komited thdp pkjaan..btggungjawab…bdisiplin..(padahal dtg lewat…seb bek dye tak tgur psl tu..wuwuw)..rjin..bla..bla..bla..
  Dye tye…ape yg perlu ade pd sseorg yg ingin jd PPP ni…aku ase soklan dye lbih kurang je…aku pun ulang jela..hahaha….tp adel tetambah sesikit..

 Then..llaki ni plak tye soklan..awk duk jmth…ye…kat mne klinik kerajaan yg bdekatan…Klinik Kesihatan Jmentah…oh kat pekan tu..awk tau tak dlu PPP ni tbuka kpd llaki je..kat Melaka ni pun dr 500 org PPP…ade  2 0rg je pmpuan…ak ckp..tau…(pdhal takpun..)…mcmne awk nk biasakan dri bkeja dgn blangan llki yg rmai ni…??keje ni susah pmpuan nak dpt..ak ckp..kite kene biasakanla…sye cuba je mhon jwtn ni…lau tak cuba tak tau kan…lgpun…mne tau klau kite kne mghadapi rmai pskit llaki…sme jugak kan..wuwuw…abis mcmne tu..awk boleh ke?...ak ckp…sye boleh je..haha…
   Dye tye…PPP kat jmth tu…lki ke pmpuan…ak ckp..llki..prmpuan takde..dye tye..ape pkaian dye..(pkaian la plak..)…urmm…bju kmeja putih dgn slack hitam…wahaha…bru aritu jumpa PPP kat spital..dye tye..ape tugas PPP kat Jmth tu..(aduhh)…urmm…aku pun ckpla mcm yg td tu…siap bg contoh taw…dlu kwn sye ade kmalangan kat skolah..kcdraan kat bahu..PPP ni cek bhgian yg cedera..pastu..tlefon ambulan hanta pi spital…tu je..hahaha…org tu ckp…oo tau…haa…ni mmg minat la ni nk jd PPP la ni..ak pun iyekan jela..
  Dye soal lg…ape kempen2 kat Jmth yg krajaan lakukan…awk kene tau ni…nk jadi org Kementrian Ksihatan kne tau ni…aku pun…ta igt sgt sbnanye..yg aku tau pasal Kempen Anti Denggi..Chikungunya..ak lupe nak ckp psl H1N1….aaiissshhhhh…pastu ak ckp..kat skola adela…psl jga kbsihan gigi..haha…
  Last skali dye tye..dye bg stuasi…katela…kalau adik awk tpotong tangan dye dgn pisau….da byk darah ni…ape awk nk buat..??(ehhh…apela dye tye soklan ni..)ak pun jwb je…urm…lau sye…sye cari kain..pastu ikat tgn dye tuk brntikan pgaliran drh,,,lps tu tlefon ambulan…haha…dye ckp..haa…tu la susah nye tak blaja psl ni…dlu tak msuk PBSM ke?ST JOHN ke?,,ak ckp..ak dlu msuk KRS,,,knpe??awk ta minat???...ehh taklah…sye minat…tp skola yg tntukan…smua budak brebut2 nk plih psatuan  ni…so..nk adilskola tntukan la…klau tak dr dlu sye msuk PBSM ni…waaa….bgus x alasan aku..kah3…!!Org tu pun..iyekan jela..
   Dye ckp..okeh..trima ksih Zafirah…wuwuw…ak pun ckp tme ksih..pastu kluar jela dgn muke yg..urm ta tawula ape rupenye....lg cute kut..hahaha…lega wa rasa…!hehehe…tp..xselega itu…org tu tak tye psl surat branak ak..aku tkut kene reject je..sbb borang ta lengkap,,,aiiisssshhhh!!,,,takut meh….tawakal jela..hurmmm…=,=….
   Pkul 2 siap intview…blik dgn slamat…smpt singgah uma akk zai kat mlaka..mkn...smyg…smpai uma pkul 4ptg..heeee…..
Haaa…kali ni ak ta ad kwn baru....sbb da la dtg lmbtsegan nak tegur (aku kan pemalu mcm DIDIE ALIAS<<<ape kene mgena dye dlm cter aku nieyh..)lg pun dorg ade kwn sndiri yg sama2 intview…tp…ak ad kwn dgn mreka2 yg baik n bgaul mesra dgn mreka…antaranya..akk kerani…pakcik kerani,,,mkcik sapu smpah..dgn 2 org mkcik guard…ak b0rak2 ngan dorang jelaa…weeee…=)…
0KEY…pnjang tak crite sye….s0ri klau b0ring…ssungguhnya yg baik itu dtg dari Allah..yg bruk itu dtg dri saya 0keyh…maaf3…=)..Assalamualaikum….adi0s amig0s!!!!

*nak kata SPA x femest..aritu ad dak cina dpt 11A..dye apply frmasi nk smbung luar ngara...b0leh ekk mcm tu...hurmm...
 

5 comments:

Azree said...

Huh..akhirnya habis juga baca~~

*al-qesah si gadis ais* said...

huhhuhu...time kasih sudi mmbaca...=)...

iela_arepis said...

awk..spa 2 kn..ble awk apply...da lme kew...

♥nitnot abc said...

huhh.berpeluhh dahh.hahhah.*sy jeless,sy ta dpt SPA bub trletak kat no.4.hehheh.:)

*al-qesah si gadis ais* said...

iela:::da lme apply..lps kuar spm...mcm gitula kut..

nitnot abc:hua3...yeke...nt sye upgrade ltk aircond...huhuhuhu....tape...kite tggu upu pulak...insyaAllah dpt 0kay...=)

Post a Comment